GGD Zaanstreek-Waterland

Onze gezondheid vandaag en morgen Regionale VTV Bevolking Gezondheid Meedoen Bescherming Leefomgeving Contact Privacy & Cookies
  • Onze gezondheid vandaag en morgen
  • Regionale VTV
  • Bevolking
  • Gezondheid
  • Meedoen
  • Bescherming
  • Leefomgeving
  • Contact
  • Privacy & Cookies
Gezondheid > Lichamelijke gezondheid

Lichamelijke gezondheid

De levensverwachting van Nederlanders blijft stijgen. De vergrijzing slaat toe. Maar zijn al die extra jaren gezonde jaren?

Vroege opsporing van ziekten en betere behandelingen zorgen ervoor dat mensen langer leven met een ziekte. Hierdoor komen de meeste ziekten vaker voor en die stijging zet naar verwachting door. De verwachting is dat het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt van 32% in 2011 naar 40% in 2030.

Artrose, diabetes mellitus en gehoorstoornissen meest voorkomende ziekten in Nederland

De meeste voorkomende chronische ziekten in Nederland zijn lichamelijke aandoeningen. Artrose komt het meest voor, gevolgd door diabetes en gehoorstoornissen.

Tabel 1. Top 5 van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland in 2011

Een derde van de bevolking heeft één of meer langdurige aandoeningen

In Nederland had in 2016 34% van de bevolking één of meer langdurige aandoeningen. Zaanstreek-Waterland wijkt hierin niet af met 35%. De gemeenten Beemster (31%), Edam-Volendam (30%) en Waterland (31%) hebben een significant kleiner percentage inwoners die hier last van hebben.

 

De helft van de senioren in onze regio heeft één of meer langdurige ziekte(n) of aandoening(en). Dit komt overeen met de landelijke cijfers. Vrouwen hebben vaker last van langdurige aandoeningen dan mannen.

Figuur 1. Percentage van de bevolking met één of meer langdurige aandoeningen

Volwassenen in Zaanstreek-Waterland voelen zich vaker beperkt door problemen met gezondheid

In Zaanstreek-Waterland voelt 29% van de volwassenen (19-65 jaar) zich beperkt door problemen met de gezondheid. Dit is een procent hoger dat het Nederlandse gemiddelde. Van de senioren voelt 50% zich beperkt door problemen met de gezondheid.

Driekwart van de Nederlanders ervaart goede gezondheid

76% van de bevolking ervaart zijn gezondheid als (zeer) goed. Van de volwassenen ervaart 80% een goede gezondheid, van de senioren 61%. Mannen ervaren hun gezondheid iets beter dan vrouwen. De regio Zaanstreek-Waterland wijkt hierin niet af van Nederland. Binnen de regio zijn wel verschillen te vinden. Zo ervaren inwoners van de gemeente Beemster vaker een goede gezondheid ten opzichte van de rest, de senioren van Purmerend ervaren minder vaak een goede gezondheid ten opzicht van de rest van de regio.

Kinderen en jongeren in Zaanstreek-Waterland ervaren een goede gezondheid

Kinderen in Zaanstreek-Waterland ervaren een goede gezondheid, 96%, bij jongeren is dit 97%. Er zijn vooral verschillen te zien tussen opleidingsniveau en afkomst. Een hogere opleiding en een westerse achtergrond betekent een betere ervaren gezondheid.

Klik hier voor meer informatie over ervaren gezondheid.

Ruim 1 op de 6 volwassenen in Zaanstreek-Waterland heeft last van migraine

In 2016 had 18% van de volwassen inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland last van migraine. Vooral vrouwen hebben hier last van, bij 24% van de vrouwen in de regio kwam migraine voor, bij de mannen was dit 11%.

De tweede meest voorkomende aandoening bij volwassenen was een ernstige of hardnekkige aandoening aan de nek, schouder, elleboog, pols of hand. Ook dit kwam vaker voor bij vrouwen (17%) dan bij mannen (13%).

Op de derde plaats staat overspannenheid of een burn-out. Dit kwam voor bij 16% van de vrouwen en bij 12% van de mannen.

Figuur 2. Meest voorkomende aandoeningen bij volwassenen in Zaanstreek-Waterland in 2016

Bij senioren zijn gewrichtsslijtage en hoge bloeddruk de meest voorkomende aandoeningen

44% van de senioren in Zaanstreek-Waterland heeft last van gewrichtsslijtage. Ruim de helft van de vrouwen heeft hier last van. Bij 40% komt een hoge bloeddruk voor. Ook dit komt vaker voor bij vrouwen (44%) dan bij mannen (36%). 23% van de senioren heeft last van een ernstige of hardnekkige aandoening van de nek, schouder, elleboog, pols of hand. Ook dit komt vaker voorkomt bij vrouwen (27%) dan bij mannen (18%). 1 op de 5 senioren heeft last van een ernstige of hardnekkige aandoening van de rug (incl. hernia). Bij 29% van de vrouwen is botontkalking een veel voorkomende aandoening, deze staat bij mannen niet eens in de top 5. Bij mannen komen hartritmestoornis(20%) en diabetes(18%) in de top 5 voor.

Figuur 3. Meest voorkomende aandoeningen bij senioren in Zaanstreek-Waterland in 2016

Eczeem en astma of bronchitis meest voorkomende aandoening onder 0-12 jarigen
In Zaanstreek-Waterland heeft 10% van de kinderen in de leeftijd 0-12 jaar last van eczeem. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 5% onder 0-4 jarigen en 6% onder 4-12 jarigen. Naast de top 4 van aandoeningen onder kinderen van 0-12 jaar heeft 3% van de 4-12 jarigen last van ADHD. Bij de meeste aandoeningen neemt het percentage toe naar leeftijdscategorie (0-4 jaar, 4-8 jaar en 8-12 jaar), dit geldt niet voor eczeem. 8-12 jarigen hebben significant minder last van eczeem dan 0-4 jarigen.

Figuur 4. Meest voorkomende aandoeningen bij kinderen (0-12 jaar) in Zaanstreek-Waterland in 2016

Jongeren hebben meeste last van allergie voor pollen/stuifmeel
Als tweede- en vierdeklassers in Zaanstreek-Waterland in 2013 ergens last van hebben, dan is dat met name allergie voor pollen of stuifmeel. Bij tweedeklassers gaat het om 11% en 14% bij vierdeklassers. In de top 3 onder jongeren staan ook astma of bronchitis en allergie voor huisstof of huismijt.

Samenvatting

Het percentage mensen met een chronische ziekte of aandoening stijgt. Niet iedereen met een chronische ziekte of aandoening voelt zich hier door beperkt of ervaart een slechte gezondheid. Er zijn veel verschillen in de prevalentie van chronische ziektes of aandoeningen tussen mannen en vrouwen.

Bronnen



Overname van gegevens is toegestaan, mits voorzien van de volgende bronvermelding:
Onze Gezondheid vandaag en morgen, regionale gezondheidsverkenning 2011-2016 Zaanstreek-Waterland.
GGD Zaanstreek-Waterland: Zaandam, juni 2017

Laatste update, december 2018